Droogbouw
Droogbouw vloeren zijn dekvloeren welke worden opgebouwd uit kant en klare plaatmaterialen. Er komt geen vermenging van bouwmateriaal en water aan te pas, vandaar de naam ‘droogbouw’.
Deze methode is een oplossing voor panden opgebouwd met houtskelet. Wegens de doorgaans beperkte draagkracht van deze panden bieden de relatief lichtgewicht plaatmaterialen een uitkomst.
Er zijn verschillende droogbouw-materialen in de markt aanwezig. Wat veruit het meest voorkomt zijn de gipsvezelplaten van fabrikanten onder de naam van Fermacell, Knauf Brio en Estrich. Naast de vloerplaten waar nog handmatig ingefreest moet worden, bestaan er ook voor-gefreeste platen. Deze platen hebben wel een flink prijskaartje. Wanneer er spoed gewenst is bieden ze wel een uitkomst. Anderzijds is het goedkoper om het freeswerk handmatig te doen. Bijkomstig is dat het ontwerp van de vloerverwarming kan worden aangepast op het project.
In de video is een time-lapse te zien van het hele installatieproces. Maar voordat er gestart kan worden, moet er gecontroleerd worden of de vloer wel vlak genoeg is. Er kan dan besloten worden dat de hout-delen verwijderd dienen te worden en vanaf de dragers nieuwe vloerelementen van OSB- of underlayment-platen moeten worden gelegd.
De Fermacell vloerelementen hebben een dikte van 25mm, Knauf Brio elementen zijn 23mm dik. Daarnaast zijn er ook verscheidene varianten met isolatie. Het advies is echter de houten constructievloer van onder te isoleren om tot een goede isolatiewaarde te komen.
Een dag nadat de vloerelementen gelijmd en geschroeft zijn, zullen de schroeven weer verwijderd moeten worden. Het freesblad dat speciaal voor deze vloerelementen is ontworpen, is daar namelijk niet tegen bestand. Zodra het vloerverwarmingssysteem is geïnstalleerd, wordt het systeem gevuld en getest op druk. Als geconcludeerd is dat het systeem geen lek bevat, kunnen de sleuven worden gedicht met gipsgebonden reparatiemortel.